понеділок, 28 березня 2016 р.

ПЕРЕКОНЛИВА ПЕРЕМОГА ЮНИХ УМІЛЬЦІВ ДОЛИНЩИНИ

   Впродовж 26-27 березня 2016 року на базі Косівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва, Косівського училища прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв в місті Косів – столиці народних умільців відбулася значуща подія для позашкілля області – збір юних народних умільців області – конкурс та виставка-конкурс народних ремесел «Знай і люби свій рідний край!». Долинщину на цих заходах представляли гуртківці Долинського районного будинку дитячої та юнацької творчості. Їх було тринадцять: різьбярі, ткачі (ткацтво бісером), умільці по роботі зі шкірою та природним матеріалом, юні майстрині народної вишивки.

    Всього у роботі у форумі юних народних умільців області взяли участь близько 150 школярів. Форум народних умільців – це широкомасштабна виставка робіт гуртківців позашкільних і загальноосвітніх навчальних закладів (понад 600 робіт) та очний конкурс трьох вікових груп у номінаціях: «художнє різьблення по дереву», «гончарство та художня кераміка», «художня вишивка», «художнє плетіння, ткацтво», «художня обробка шкіри», «батик, декоративний розпис, народний живопис», «вироби з природних матеріалів», «ізонитка».
До речі, очний конкурс серед педагогів-наставників та фахового журі цінується в рази вище, ніж виставка, адже на суд компетентного журі учасники очного конкурсу демонструють талант «не позичений, а власний». Тут, на відміну від виставки робіт, яку представляє кожен район (Долинський районний будинок дитячої та юнацької творчості представив 47 різнопланових виробів) не можна розраховувати на допомогу і підтримку наставника.

    До слова, основним організатором свята юних народних умільців виступив Косівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. Цей вищий навчальний заклад надав для проведення очного конкурсу свої навчальні лабораторії та майстерні, актову залу та спортивну залу, де була розгорнута виставка робіт юних умільців. А компетентне журі, яке оцінювало як виставку, так і очні змагання, було сформоване з професорсько-викладацького колективу вузу за конкретними фаховими спеціалізаціями.

    Підсумки заходу журі підвело в неділю, коли християни західного обряду святкували Воскресіння Христове. А поруч із вузом у храмі освячували пасху.

    Матінка Божа своїм омофором охороняла і благословляла юні таланти. Вона благословила долинян на перемогу! Ні самі учасники конкурсу, ні їх наставники не очікували таких результатів – 13 учасників – 13 призерів: 8 переможців (І місце), одне друге місце, 4 треті місця.

   Ось імена юних талантів – гуртківців Долинського районного будинку дитячої та юнацької творчості та їх наставників:

номінація «художнє плетіння, ткацтво»(ткацтво бісером):
- Бурак Тетяна, вихованка гуртка художньої обробки природного матеріалу Долинського районного БДЮТ (керівник Дмитровська Ю.О.) – І місце;

- Гнатків Іван, вихованець гуртка ткацтваДолинського районного БДЮТ (керівник Дмитровська Ю.О.) – ІІ місце;

- Варш Володимир, вихованець гуртка ткацтва Долинського районного БДЮТ (керівник Дмитровська Ю.О.) – ІІІ місце;

номінація «художнє різьблення по дереву»:

- Худин Роман, вихованець гуртка художньої різьби по деревуДолинського районного БДЮТ (керівник Клименко В.М.) – І місце;

- Когут Роман, вихованець гуртка художньої різьби по дереву Долинського районного БДЮТ (керівник Клименко В.М.) – І місце;

- Надіївський Тарас, вихованець гуртка художньої обробки природного матеріалу Долинського районного БДЮТ (керівник Дмитровська Ю.О.) – ІІІ місце;

номінація «художняобробка шкіри»:
- Мельник Яна, вихованка гуртка писанкарства Долинського районного БДЮТ (керівник Клименко В.М.) – І місце;

- Сова Андрій, вихованець гуртка художньої різьби по дереву Долинського районного БДЮТ (керівник Клименко В.М.) – І місце;

- Штень Марія, вихованка гуртка художньої обробки природного матеріалу Долинського районного БДЮТ (керівник Дмитровська Ю.О.) – І місце;

номінація «художня вишивка»:

- Тимочко Оксана, вихованка гуртка «Рукоділля»Долинського районного БДЮТ (керівник Лилик О.П.) – І місце;

- Дигас Марія, вихованка гуртка «Рукоділля» Долинського районного БДЮТ (керівник Лилик О.П.) – І місце;

номінація «вироби з природного матеріалу»:

- Чабаненко Ірина, вихованка гуртка «Господарочка» Долинського районного БДЮТ (керівник Мельникович Л.М.) – ІІІ місце;

- Халупняк Соломія, вихованка гуртка «Господарочка» Долинського районного БДЮТ (керівник Мельникович Л.М.) – ІІІ місце.

   У зв’язку із великою кількістю виробів-експонатів підсумки виставки-конкурсу народних ремесел офіційно не оголошено, однак і тут ми очікуємо перемог.
Ми віримо в таланти вихованців Долинського районного будинку дитячої та юнацької творчості, адже впродовж не одного навчального року їх навчають висококваліфіковані педагоги закладу за підтримки начальника управління освіти, молоді та спорту Долинської РДА Володимира Сподара.(Автобус для поїздки гуртківців Будинку дитячої та юнацької творчості – учасників свята юних умільців теж було надано управлінням освіти, молоді та спорту Долинської РДА.)

   Спасибі всім за підтримку юних умільців Долинського районного будинку дитячої та юнацької творчості. Даючи можливість самореалізуватись юним талантам, ми формуємо еліту нації, а не прошарок заробітчан, чорноробів Євросоюзу та США.

   Нехай здобуті перемоги не будуть вершиною успіху, а стануть черговою сходинкою творчості і визнання їх таланту!

Немає коментарів:

Дописати коментар